לחמה בעג׳ון טבעוני
מאפה של השכנים.
לא שלי. שכנים שלנו – סוריה ולבנון ומהמטבחים התורכי והארמני – אפשר להגיד שזו הפיצה הארמנית.
כשהבסיס הוא בצק שמרים מרודד דק ובשר קצוץ. פירוש "לחמא בעג'ין" – בשר עם בצק.
מנה שכיף להגיש באירוח במזנון, כפתיח בארוחה עם הרבה מנות קטנות וראשונות, בארוחת קיץ קלילה לצד סלט קצוץ וחציל בטחינה – אתם מסודרים.
המאפה מאד אהוב על לא-טבעונים, על ילדים לא בררנים ובעצם – זה תמיד נחטף.
מתאים גם להקפאה – מה שלא קורה אצלי…
קיימות גרסאות רבות גם לעובי הבצק ולמילוי, המתכון הטבעוני שלי מכוון לטעמים שאני אוהבת, קרובים לתיבול ערבי והבצק לא דק אלא עבה ורך.
נשתמש בשבבי סויה או סייטן קצוץ ,אפשר בשילוב של שניהם או במוצר טחון מן הצומח של טבעול – לבחירתכם.
כמות 12-15 י״ח – תלוי בגודל
מה צריך?
לבצק :
3 כוסות קמח כוסמין לבן
כף שטוחה שמרים יבשים
כוס וחצי מים פושרים
כפית סוכר
רבע כוס שמן זית
כפית מלח
למילוי :
שמן זית
250 גרם טחון טבעוני
כף וחצי רסק עגבניות
בצל גדול
עגבנייה גדולה קלופה קצוצה
3 שיני שום קצוצות
רבע צרור פטרוזיליה קצוצה
תבלינים : מלח, פלפל, ראס אל -חנות, אבקת שום, פפריקה מתוקה או חריפה
ועדת קישוט :צנוברים, גרגרי רימון, טחינה גולמית
תהליך ההכנה :
מתחילים עם הבצק
בקערת המיקסר שמים את השמרים, סוכר ומים פושרים. נותנים לשמרים לעבוד – כעשר דקות.
איך יודעים שהם עובדים? יש תסיסה וריח של שמרים.
מוסיפים את הקמח ולשים כחמש דקות, מוסיפים שמן זית ומלי וממשיחכים ללוש כימש דקות נוספות.
מתקבל בצק חלק במרקם רך.
מניחים מגבת מטבח או ניילון על קערת הבצק ומשאירים לתפוח – כשעה.
בינתיים מכינים את המילוי – תקפצו להמשך המתכון.
לאחר התפיחה מוציאים את הבצק למשטח מקומח, מחלקים לכדורים שווים בגודלם.
כל כדור מרדדים לצורת עיגול. משטחים לעובי הבצק הרצוי ולוקחים בחשבון שיתפח.
מניחים 2 כפות גדושות מתערובת ההמילוי במרכז עיגול הבצק, אני עובדת עם הידיים ומהדקת באצבעות את המילוי.
משאירים לתפיחה של כ 15-20 דקות , מכניסים את התבנית לתנור שחומם מראש ל 200 מעלות, מורידים ל 180 מעלות ואופים כחצי שעה או עד ששולי הבצק זהובים שחומים.
מוציאים ומורחים מעט שמן זית על גבי שולי הבצק.
מילוי :
יוצקים 2 כפות שמן זית למחבת מטגנים קלות בצל גדול חתוך דק, מוסיפים את השום
מערבבים דקה שתיים.
מוסיפים את הטחון הטבעוני, עגבנייהֿ קצוצה דק דק, כפית ראס אל חנות׳, מלח פלפל ומערבבים תוך כדי טיגון קל.
מוסיפים קצת פחות מחצי כוס מים רותחים וכף שטוחה רסק עגבניות ומבשלים כעשר דקות על להבה נמוכה.
כאשר מוכן – מפזרים צנוברים ומעט טחינה גולמית או גרגרי רימון ופטרוזילה קצוצה
טחון טבעוני תוצרת בית :
שבבי סויה – להשרות כוס שבבי סויה יבשים במים רותחים כחצי שעה, לסחוט היטב היטב!
שבבי סויה וסייטן – להשרות חצי כוס שבבי סויה במים רותחים כחצי שעה, לסחוט היטב היטב, לקצוץ במעבד מזון חצי חב׳ סייטן טבעי, לטגן ב2 כפות שמן בצל קצוץ דק ולהוסיף את הסייטן ושבבי הסויה לטיגון תוך ערבוב כחמש דקות. להוסיף כף רוטב סויה ולהמשיך לבשל כחמש דקות נוספות.